Belediyelerde GEODI ve MOBIDI Çözümleri

Belediyelerde GEODI ve MOBIDI Çözümleri

27/11/2017
5
Dakika

Belediyelerimiz teknolojiye en açık kurumların başında geliyor. Çünkü teknoloji pek çok alanda vatandaşa daha iyi hizmet vermeyi kolaylaştırıyor. Vizyon sahibi belediyeler, hizmette fark yaratan yazılımlara yatırım yapıyor.

Bugün belediyeler; eBYS, MIS, GIS, Beyaz Masa, Arşiv vb. pek çok yazılım kullanıyor. Çeşitlilik kaçınılmaz ama bir süre sonra çeşitlilik zorluğa dönüşüyor. Zira yazılımlar aynı firmanın üretimi bile olsalar genelde birbiri ile entegre çalışmıyorlar.

Veri entegrasyonu, veri sağlığı gibi hizmet alımları ile sorun çözülmeye çalışılıyor ve veri yüksek yoğunlukta akmaya devam ediyor.
GEODI ile Belediyenin kullandığı tüm yazılımları birbirine bağlıyor, yetkiler dahilinde bilgiye erişimin önündeki engelleri kaldırıyoruz.

Yazılımları Bağlamak ne demek?

Yazılımları birbirine bağlamak demek bir arama yapıldığında o aramanın bütün kaynaklarda aynı anda yapılması demektir.

Emlak mükellefi olan bir vatandaş, beyaz masaya bir şikâyette bulunmuş veya ruhsat başvurusu yapmış olabilir. GEODI ile bu vatandaşa ait bilgiler kaç farklı yazılıma veya dosyaya yayılmış olursa olsun bulursunuz.

Söz ettiğimiz tüm yazılımların yanında Sosyal Medya’yı da dâhil edebilirsiniz. Bu şekilde bir vatandaşın twittter’dan ilettiği şikâyeti de anında bulursunuz. 



GEODI’nin amacı bilgiye ulaşımı kolaylaştırıp, hızlandırarak bütün süreçleri iyileştirmektir.

“Geçen hafta” veya “Dün” ne oldu?

“Geçen Hafta” veya “Dün” veya “Yarın” bir GEODI arama cümlesi olabilir. Aynen yazarsınız ve size ilgili dokümanları, belgeleri, veri tabanı kayıtlarını getirir. Tarih en önemli bilgilerden birisidir ve dokümanların içerisinde çok farklı şekillerde geçer. GEODI bütün bu farklılığı sizler için ortadan kaldırır ve tek bir şekilde sorgulamanızı sağlar. Böylece index alanlarına veri girme gibi işlerden kurtulursunuz. GEODI sınırsız index alanını her an size sunar.

Harita

Harita ile ilişkili olmayan bir şey var mı? Mülkiyet, Adres, Arıza, Bakım, Temizlik, Pazar yeri, Ruhsat ve bir belediye için aklınıza gelebilecek pek çok şey konum/harita ile ilişkili. Bu ihtiyaçlar CBS/Harita yazılımları aracılığı ile karşılanıyor.

Ancak bir vatandaşın ruhsat başvurusunda geçen parsel numarası veya sosyal medyadan iletilmiş bir şikayette adı geçen sokak/park CBS ile nasıl ilişkilendirilecek?

Encümende yıkım kararı alınan bir kaçak yapının parselini CBS ile nasıl ilişkilendireceksiniz?

Klasik yazılımların çözümü manuel işlem yapmak şeklinde oluyor. Manuel işlem ek kaynak gerektiriyor, hataya açık ve uzun sürüyor. GEODI ise bu işi sizin için otomatik yapıyor. Evet, tamamen otomatik!

Şikayetlerin Haritası, Faaliyetlerin Haritası, Arşivin Haritası, Encümen Kararlarının Haritası ve diğer pek çok harita tamamen otomatik çıkıyor. Hangi CBS yazılımını kullandığınızın bir önemi yok.

Sosyal Medya’dan gelen “Kumrular Mahallesi, 112 Sokak’da oturuyorum, Sokak lambaları yanmadığı için evimize zor gidiyoruz” mesajını da haritada gösteriyoruz. “10245 ada 6 parsel için yaptığım ruhsat başvurusu …” şeklinde giden bir dilekçeyi de.

Belediyede mobil kullanıcılar olmadan olabilir mi? Zabıta, Temizlik İşleri, Fen İşleri, İmar Denetim, Park ve Bahçeler, Sosyal Yardım ve Anket gibi pek çok alana uyarlanabilir esnek çözümler sunuyoruz.

MOBIDI, artık hepimizin kullandığı Android veya IOS işletim sistemlerinde internet erişimi olmadan da çalışabilen mobil bir uygulama. Bu yazılımı mobil marketlerden indirip yüklüyorsunuz. Geri kalan yetkilendirme ve kimin ne iş yapacağı merkezi olarak yönetiliyor.

Kurduktan 10 dk sonra çalışmaya başlayabilir. Mobil yazılım herkesin kullanabileceği kadar kolay. Mobil kullanıcıların sahadan gönderdikleri notlar, fotoğraflar, ses ve videolar diğer veri kaynakları ile birlikte hem harita hem de sorgularda çıkıyor. Detay raporları istediğiniz zaman alabiliyorsunuz.

Arşiv

GEODI taranmış belgelerin OCR yapılması ve içeriklerinin işlenmesi işlerini tamamen otomatik yapıyor. Ancak arşivi diğer işlerden ayrı bir yazılım olarak düşünmeyin.

Arşiv her an ihtiyaç duyabileceğiniz bir başvuru kaynağı ve GEODI tam da bunu sağlıyor. Klasik arşivlerde metaveri/index alanı girilir. Buraya dokümanın tarihi, kimden, kime, yerine göre parsel numarası vs. yazılır. Manuel yapılan bu iş hem hataya açık hem de zaman alan bir işlemdir.

GEODI bu işi ortadan kaldırıyor. Üstelik doküman içinde kaç parsel numarası geçerse geçsin buluyor. Veya sadece doküman tarihi değil, içerikte geçen bütün tarihleri ortaya çıkarıyor.


Görüntüleme

Dijital çağın artan veri hacmi ve çeşitliliği içinde çok sayıda farklı dosya ile uğraşmak zorundayız. Word, Excel, PDF, NCZ, AutoCAD, UDF, ZIP, RAR en başta sayabileceklerimiz arasında.

Mobil veya Web GEODI kullanıcıları bütün bu formatları, toplamda 200+ ek yazılıma gerek duymadan görüntüleyebiliyor. Bir mimari projede plana aykırı çatı yüksekliğini veya jeolojik etüt raporundaki bir yanlışlığı görerek not alabiliyorlar.

Aldıkları notların diledikleri kişiye otomatik gitmesini sağlayabiliyorlar. E-postalar ve doküman versiyonları arasında kaybolma riskiniz ortadan kalkıyor.

Güvenlik

GEODI ve MOBIDI pek çok güvenlik testinden geçmiş güvenli yazılımlardır. Bilgi ve belgelere  erişim için kurumun LDAP veya benzeri sistemlerini kullanır. Sizin yetki vermediğiniz bir erişime izin vermez. GEODI'nin kurumlara yönelik versiyonları kurum sunucusunda çalışır. Dışarıya herhangi bir bilgi çıkmaz.

İlginizi çekebilecek Diğer Konular

GEODI Yapay Zeka ve Doğal Dil İşleme gibi en modern teknolojiler kullanılarak geliştirilmiştir. Patent başvurusu olan bu teknolojiler ile klasik yazılımların yapamadığı veya operatör gerektiren pek çok iş tamamen otomatik hale getirilmektedir.

Envanter her belediye için önemli bir mesele. Trafik İşaretleri de bu envanterin bir parçası. GEODI resim ve videolardan veya 360 derece panaromik resimlerden Trafik İşaretlerini tanıyabiliyor. Bunları sizin için sayıp eksilenler olup olmadığını söyleyebiliyor.

Yazılımın öğrenme yeteneği sayesinde çöp tenekesi veya diğer kent mobilyalarını da saymasını sağlayabilirsiniz. AYKOME gibi uygulamalar GEODI ve MOBIDI ile çok daha kolay bir şekilde gerçekleşir.

Kurumların birbirlerinin CBS sistemlerine veri girmesi, veri girmeyi öğrenmesi gibi işler yoktur. Koordinatların bir PDF veya DWG içinde geçmesi yeterlidir. Hatta koordinat olmadan “bişkek caddesinde” denmesi de çoğunlukla yeterli olacaktır.


GEODI benzer ve kopya dokümanları otomatik buluyor. Aynı dosyanın ne kadar çok kopyası veya benzeri olursa olsun ortaya çıkarıyor.


 

İlginizi Çekebilecek Başlıklar