Kişisel Verilerin Korunması ve GEODI, 6698 Sayılı Yasanın Uygulaması

Kişisel Verilerin Korunması ve GEODI, 6698 Sayılı Yasanın Uygulaması

Kişisel Verilerin korunması uzun zamandır giderek yükselen bir gündem maddesi. Pek çok yerde zorunlu olarak paylaştığımız kişisel verilerimizin, 3. şahıslarla başka amaçlar için paylaşılmasında yasal kısıtlar ve ciddi cezalar var. Kurumlar bu durumlardan sakınmak için çözüm arıyorlar.

Kurumlarda ve şirketlerde binlerce bilgisayara yayılmış binlerce dosya veya veri tabanı içindeki kişisel veriler bilgiler nasıl saptanacak? Bir önlem almadan önce kişisel verilerin bilinmesi veya keşfedilmesi gerekiyor. Veri tabanları için iş kolay gibi gelebilir, ama taranmış dokümanlar ve belgeler söz konusu olduğu zaman zorluklar başlıyor.

Kişisel Veri nedir? (Bizim İçin)

Kişisel veri, bir kişiye ait (TC kimlik numarası, E-posta adresi, Adı, Soyadı, Telefon numarası,) verilerdir. Genel olarak kişisel veriler içinden bizi bu kişiye götürecek 2 veya daha fazlasının bir araya gelmesi durumunu bilmek istiyoruz. Kişinin adı + TC kimlik numarası veya Kişinin Adı + parsel numarası gibidir.

Problemin bir kaç ayağı var

1- Elde mevcut verilerin içindeki kişisel verilerin keşfi veya "Kişisel Veri Envanteri"nin çıkarılması

Kağıt veriler konusu gündeme geliyor. Tarama + OCR ile sayısal hale gelmeleri lazım.

2- Kişisel Veri içeren dokümanlara ne olacak?

Silmek , Arşivlemek , Yetkileri ayarlamak vb. gibi pek çok iş olabilir. Kurumlar, veri yönetim politikalarına göre karar vermeli.

3- 3. şahıslara iletilen veriler içinde kişisel veri varsa?

Yasanın bizleri koruduğu en önemli meselelerden birisi bu. Kişinin rızası olmadan 3. kişi ve kurumlarla paylaşıma ciddi kısıtlar geldi. Bir çözüm, E-posta veya Flashdisk gibi ortamlarda dışarı çıkan verilerdeki olası KV'lerin saptamalı ve uyarı vermeli.

4- Hukuksal süreçler

Olası davalarda davaya konu dokümanları incelenmesi de Kişisel Verinin keşfi meselesini içeriyor olabilir.

Çözüm

GEODI keşif konusunda çok net bir çözüm sunuyor ve Kişisel veri kapsamına giren Kişi İsimleri, TC Kimlik Numaraları, Parsel Numaraları, Doğum Yerleri, Doğum Tarihleri, Kan Grupları ve diğer pek çok bilgiyi metinlerin içinden çıkarıyor. GEODI kişi isimlerini Yapay Zeka sayesinde ön bilgi olmadan tanıdğını da belirtelim.

Tek yapmanız gereken şey veri kaynaklarınızı (dosya sunucular, veri tabanları, bulut sunucular, e-posta hesapları, sosyal medya hesapları gibi)  GEODI’ye tanıtmanız!.

Daha Fazlasını İsteyenler için

GEODI bu işleri yaparken aslında Kurumsal verilerinize tek noktadan erişmek gibi ek bir yetenek daha sunuyor. Yani hem kurumsal arama hem Kişisel verilerin keşfi ve korunmasını aynı zamanda çözüyorsunuz.

Örnek Projemizi inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Başlıklar