BLOG
11/29/2017

Kişisel Verilerin Korunması ve GEODI, 6698 Sayılı Yasanın Uygulaması

Kişisel Verileri korumadan önce keşfetmemiz lazım...

Dijital Ayak izlerimiz her yerde, her gittiğimiz yerde bir iz bırakıyoruz. Bıraktığımız izlerin istenmeyen şekillerde kullanılmasını engellemek için, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununu uygulama esaslarını belirleyen ”Kişisel Verilerin Silinmesi, Yok Edilmesi veya Anonim Hale Getirilmesi” Hakkındaki Yönetmelik, 28 Ekim 2017 tarihli ve 30224 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Artık biraz daha rahat uyuyabiliriz.

Peki, kurumlar bu işi nasıl yapılacak?. Kurumların ve Şirketlerin bilgisayarlarına yayılmış binlerce bilgisayar içindeki binlerce dosya veya veri tabanı içindeki bilgiler nasıl saptanacak?. Bir önlem almadan önce kişisel verilerin bilinmesi veya keşfedilmesi gerekiyor. 

GEODI keşif konusunda çok net bir çözüm sunuyor. Kişisel veri kapsamına giren pek çok bilgiyi her türlü metin içerisinden çıkarabiliyor. Kişi İsimleri, TC Kimlik Numaraları, Parsel Numaraları, Doğum Yerleri, Doğum Tarihleri, Kan Grupları ve diğer pek çok bilgiyi metinlerin içinden çıkardığını biliyoruz.  Bu verilerin Kişisel Veri olabilmesi için 2 veya daha fazlasının bir araya gelmesi gerekiyor. GEODI bu ilişkiyi de ortaya çıkararak kişisel veri çiftleri veya üçlülerini de ortaya koyuyor.

Bu işi yapmak için ağınızdaki veri kaynaklarını GEODI’ye tanıtmanız yeterli. Veri tabanları, ağ depoları, Kurumsal e-Posta içeriklerini sizin için tarayıp kişisel verileri ortaya çıkaracaktır.

 

Peki, yüzlerce bilgisayara dağılmış veriler ne olacak?

Bu iş için “GEODI Desktop Explorer” çözümünü geliştirdik. Merkezi olarak yönetiliyor ama her bir bilgisayarda çalışarak lokal dizinleri de tarıyor. Sonuç olarak, hangi kaynakta veya dosyada hangi veri var tümünü biliyor olacağız. GEODI’nin bu sonucu size iletmesi birkaç günden daha uzun sürmeyecektir.

 

Keşfettikten Sonrası…

Zor olan kısmı çözdük. Artık hangi dosyada, hangi bilgisayarda veya hangi veri tabanında ne var biliyoruz. Silmek, taşımak veya anonimleştirmek mümkün. Anonimleştirmek GEODI ile çok kolay. Metinlerin üstünü çizmek veya hayali isimler, numaralar ile değiştirmek tümü mümkün. Manuel yöntemler gerektiren ve muhtemelen yıllar alacak bir süreç isteyen anonimleştirme artık saatler içinde gerçekleşebilecektir.

 

Sürdürülebilirlik...

Kişisel verileri tek seferde keşfettiniz, gerekli önlemleri aldınız. Ama veri akmaya devam ediyor. GEODI bu işi sizin için sürekli yapabilir. Geçen hafta, dün, geçen ay gelen verilerin içindeki verileri ayıklamaya devam edecektir.

 

Yeni çağın Petrolü bilgi...

Bilginin değerini biliyoruz. Kişisel verileri ararken tüm veri havuzunuzu taradınız. Elinizde ne var ne yok biliyorsunuz. İşte GEODI bu noktada size daha da fazla fayda sağlamak için hazır durumda. Tüm kurumsal arama ihtiyaçlarınızı aynı proje kapsamında çözmüş olabilirsiniz.

 

GEODI ile hayat daha kolay

Başvurunuz alınmıştır, teşekkür ederiz.
Bilgileriniz kaydedilirken bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.